Hjemmelavet kanelbrød.
Det er brødet hvor duften af hjemmebag, i den grad, vil sprede sig til alle afkroge af hjemmet.
Med hævning osv. vil dette brød tage ca. 120 min.
INGREDIENSER
10 dl hvedemel. (Du kan med held blande 00 mel i, i forholdet 50%)
5 dl letmælk
3 æg
50 g gær (du kan fint bruge tørgær)
1 tsk salt
Lidt rørsukker
100 g smør
100 g brun farin
1 spsk kanel
FREMGANGSMÅDE
Slå 2 æg ud i en skål og rør salt og gær i.
Når det er optaget, så rør mælken i.
Nu kan du opvarme 100 gram smør som du rører i blandingen, når den er fingerkold, eller du kan tilsætte et par spsk neutralolie i stedet for smør.
Tilsæt mel og ælt dejen sammen. Dejen skal æltes til dejen er elastisk og klistret.
Sæt dejen til hævning i 30-40 min.
Imens tænder du ovnen på fuld skrue (250 grader)
Mas blødt smør (ikke smeltet), farin og kanel sammen.
(Hvis du vil have ekstra smag i brødet og er til den søde side ala thebirkes, så kan du mase lidt macipan med i denne masse.)
Når dejen er færdighævet, så rul den ud. (Hvis du bruger en brødform, så rul dejen i samme lændge som formen.)
Smør din farinmasse ud over dejen, så det er rimelig jævn.
Der skal ikke være alt for meget masse på, da sukkeren og smøret vil smelte og du risikerer et vådt brød som ikke bager ordentligt.
Du kan folde dejen eller bare rulle den - gør helt som du har lyst til. Pointen er bare at farinmassen skal være inde i brødet.
Bruger du brødform, så husk at smør formen. Jeg stryger den også med sukker, det får brødet til at klistre på siden og blive dejligt sødt.
Når du har rullet din dej, så klip nogle dybe riller i dejen og tvist dejen, så der skabes et mønster. (kan undlades, hvis man heller vil have en brød, uden kanel som flyder over toppen.)
Pensel brøden med mælk, kaffe eller æg og kom evt. toppings på. (Nødder, perlesukker osv.)
Skru ovnen ned til 200 grader.
Sæt brødet i ovnen og giv det 15 min.
Efter 15 min. tager du brødet ud og ser om overfladen er blevet den gyldne farve du vil have. Dæk brødet med staniol og bag brødet færdigt i ca. 25 min.
Lad brødet hvile lidt, inden du skærer i det.
Du kan også hælde glasur over, det er der stor tradition for.
........................................VELBEKOMMEN!!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar